Press releaseRegulatory
IFRS-justerade siffror 2004 för ASSA ABLOY
Från och med 2005 rapporterar ASSA ABLOY koncernredovisningen i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS). Delårsrapporten för det första kvartalet 2005 kommer att publiceras den 27 april 2005 och blir den första finansiella rapporten från ASSA ABLOY som upprättas enligt IFRS.
De senaste åren har svensk redovisning ("SW GAAP"), genom Redovisningsrådets rekommendationer, successivt anpassats till IFRS. Trots det kvarstår ett antal viktiga skillnader som påverkar ASSA ABLOYs koncernräkenskaper vid och efter övergången till IFRS. Den information som lämnas nedan ger en beskrivning av de väsentligaste ändringarna samt dess effekter på ASSA ABLOYs koncernredovisning 2004. Övergångseffekterna är preliminära och kan komma att ändras på grund av tillägg och ändringar i IFRS under 2005 eftersom övergångsinformationen och justeringarna ska baseras på gällande IFRS per 31 december 2005. Sammanfattningsvis har övergången följande huvudsakliga effekter på ASSA ABLOYs koncernredovisning 2004:
- Goodwillavskrivningar upphör och de avskrivningar på goodwill som kostnadsförts under 2004 återläggs. Goodwillavskrivningarna 2004 uppgick till 978 MSEK.
- Uppskjuten skattefordran beaktas avseende skattemässigt avdragsgill goodwill. Skatten kostnadsförs sedan i takt med att den skattemässiga avdragsrätten utnyttjas.
- Immateriella rättigheter i förvärv 2004 särskiljs från goodwill och skrivs av över bedömd nyttjandeperiod.
- Vissa avsättningar för förvärvsrelaterade omstruktureringar, som inte uppfyller kraven enligt IFRS, kostnadsförs.
- Finansiella instrument redovisas till verkligt värde i balansräkningen. Tillämpningen av IAS 39 "Financial Instruments" sker från och med den 1 januari 2005.
Förväntade IFRS-effekter på resultatet 2004 (MSEK) 2004
Redovisat resultat 2004 (SW GAAP) | 1 495 |
Återläggning av goodwillavskrivningar | +978 |
Förvärvsrelaterade justeringar | -73 |
Skatteeffekter | -51 |
Återläggning av minoritetens andel av resultatet | +7 |
Redovisat resultat 2004 (IFRS) | 2 356 |
Förväntade IFRS-effekter på eget kapital (MSEK) 2004
Redovisat eget kapital 2004-12-31 (SW GAAP) | 10 448 |
IFRS-justeringar i årets resultat (se tabell ovan) | 861 |
Valutakurseffekter på IFRS-justeringar | -48 |
Förvärvsrelaterade IFRS-justeringar direkt mot eget kapital | -35 |
Minoritetsintresse | 27 |
Redovisat eget kapital 2004-12-31 (IFRS) | 11 253 |
IFRS 1 "First time adoption of International Financial Reporting Standards" anger hur övergången från lokala redovisningsregler till IFRS ska genomföras och presenteras. Bland annat anges att endast ett jämförelseår behöver justeras i enlighet med IFRS. Övergången från svenska redovisningsregler sker således med effekt från och med 1 januari 2004. Jämförelsesiffrorna för 2004 justeras i enlighet med IFRS.
IFRS 1 innehåller även särskilda regler, som endast kan tillämpas vid övergången till IFRS. IFRS 3 "Business Combinations" får tillämpas från och med övergången till IFRS. ASSA ABLOY har i enlighet med detta valt att inte göra justeringar för förvärv gjorda före övergången den 1 januari 2004. Avseende IAS 19 "Employee Benefits" tillämpar ASSA ABLOY möjligheten att redovisa alla aktuariella vinster och förluster i balansräkningen per 1 januari 2004. Därefter uppkomna aktuariella vinster och förluster redovisas i enlighet med IAS 19 och periodiseras över uppskattad genomsnittlig återstående tjänstgöringstid. IAS 21 "Effects of Changes in Foreign Exchange Rates" anger att ackumulerade omräkningsdifferenser skall hänföras till de enskilda koncernbolagen. IFRS 1 tillåter att omräkningsdifferenserna nollställs vid övergången till IFRS och ASSA ABLOY har valt att tillämpa denna övergångsregel. ASSA ABLOY utnyttjar även möjligheten att inte upprätta jämförelsesiffror avseende finansiella instrument. Övergångsregler avseende verkligt värde på materiella anläggningstillgångar som ingående värde, koncernbolags olika tidpunkter för övergång till IFRS, omklassificering av tidigare rapporterade finansiella instrument, aktiebaserade ersättningar samt försäkringskontrakt är inte tillämpliga för ASSA ABLOY.
Effekter av ändrade redovisningsprinciper
ASSA ABLOYs tillämpade redovisningsprinciper ändras i och med övergången till IFRS. Uppdaterade redovisningsprinciper kommer att bifogas kvartalsrapporten för första kvartalet 2005.
I det följande redogörs för de väsentligaste ändringarna.
Förvärv och samgåenden
IFRS 3 "Business combinations" behandlar företagsförvärv och samgåenden. ASSA ABLOY har inte för avsikt att justera några förvärv som genomförts före övergången (1 januari 2004), helt i enlighet med övergångsreglerna. Justeringar aktualiseras för förvärv genomförda efter detta datum med avseende på fördelning av köpeskilling. Dessutom sker justering för eventuella omstruktureringsreserver som inte uppfyller kraven enligt IFRS. Under IFRS 3 har goodwillavskrivningar upphört och de goodwill-avskrivningar som belastat resultatet 2004 har återlagts när 2004 justerats i enlighet med IFRS. I den mån goodwillavskrivningar är skattemässigt avdragsgilla redovisas uppskjuten skattefordran, vilken kostnadsförs i takt med att avdragen utnyttjas. Goodwillavskrivningarna ersätts av en nedskrivnings-bedömning som systematiskt genomförs för alla kassagenererande enheter (CGU). Goodwill och andra förvärvsrelaterade immateriella tillgångar testas för nedskrivningsbehov på samma enhetsnivå som används för intern uppföljning inom koncernen. Förvärvsprocessen har förändrats under IFRS 3, främst med avseende på allokeringen av köpeskillingen. Köpeskillingen kommer i större utsträckning än tidigare att allokeras till identifierbara immateriella tillgångar vilka skrivs av över bedömd nyttjandeperiod. Tillämpningen av IFRS 3 har således påverkat redovisningen av företagsförvärv men inte koncernens förvärvsstrategi.
Finansiella instrument
IAS 39 "Financial Instruments" tillämpas från och med 1 januari 2005. I enlighet med IFRS 1 sker detta utan justering av jämförelsetal. De ackumulerade effekterna av omvärderingen av finansiella instrument i enlighet med IAS 39 redovisas som en justering av eget kapital i den ingående balansen den 1 januari 2005. Nettojusteringen är beräknad till -76 MSEK. Redovisningen av finansiella instrument under IAS 39 ger upphov till en ökad volatilitet i både resultaträkning och balansräkning. För ASSA ABLOY bedöms dessa fluktuationer vara begränsade. Finansiella instrument har främst använts inom ASSA ABLOY för säkring av transaktionsexponering samt inom internbankens verksamhet. Denna typ av säkringsåtgärder sker från 2005 med förändrade metoder vilket förväntas begränsa resultatpåverkan av införandet av IAS 39.
Minoritetsintressen
Minoritetsintressen är enligt IFRS en del av eget kapital. Från att tidigare varit en del av skulderna kommer minoritetsintressen att redovisas på egen rad inom eget kapital. Årets resultat redovisas inklusive minoritetens andel av resultatet efter avdrag för inkomstskatt. Från att tidigare ha redovisats som en avdragspost i koncernens resultaträkning omedelbart före nettoresultatet skall under IFRS, i anslutning till resultaträkningen, periodens nettoresultat specificeras på ASSA ABLOYs aktieägares andel respektive minoritetens andel av årets nettoresultat.
Övrigt
IFRS ger vissa valmöjligheter i tillämpningen av redovisningsprinciper. Där sådana valmöjligheter finns har ASSA ABLOY valt det alternativ som ligger närmast tidigare tillämpade regler. Dessa gäller: IAS 16 "Property, Plant and Equipment" och IAS 38 " Intangible Assets" där ASSA ABLOY tillämpar värdering till historiskt anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade av- och nedskrivningar; IAS 2 "Inventories" där ASSA ABLOY tillämpar principen för först-in/först-ut; IAS 7 "Cash Flow Statements" där ASSA ABLOY upprättar kassaflödet enligt indirekt metod samt IAS 23 "Borrowing Costs" där ASSA ABLOY följer regeln att inte balansera lånekostnader i tillgångars anskaffningsvärden.
Nyckeltalseffekter
Införandet av IFRS inverkar positivt på ASSA ABLOYs nyckeltal. Till exempel kommer såväl avkastning på sysselsatt kapital, avkastning på eget kapital, vinst per aktie som nettoskuldsättnings-grad att ligga på en högre nivå, huvudsakligen på grund av att goodwill inte längre skrivs av. Vinst per aktie justerad i enlighet med IFRS presenteras i anslutning till resultaträkningarna i sifferavsnittet. Övriga nyckeltal kommer att presenteras i kvartalsrapporten för första kvartalet 2005.
Moderbolaget
Koncernens moderbolag, ASSA ABLOY AB, tillämpar fortsättningsvis årsredovisningslagen och
RR 32 "Rapportering för juridiska personer" från Redovisningsrådet.
RR 32 "Rapportering för juridiska personer" från Redovisningsrådet.
Justerad finansiell information för 2004
Följande presentationer av resultat- och balansräkningarna för 2004 baseras på de publicerade kvartalsrapporterna och årsredovisningen för 2004. Formaten kan komma att ändras något vid tillämpning av IFRS. I det följande presenteras resultaträkningen för 2004, stängningsbalansen per 2004-12-31 samt resultat- och balansräkningar för kvartalen 2004 samt viss segmentsinformation. Ytterligare information om övergången till IFRS kommer att lämnas i kvartalsrapporten för första kvartalet 2005 som publiceras den 27 april 2005.
Ytterligare information lämnas av
Göran Jansson, vice koncernchef, Ekonomi- och finansdirektör, tel: 08-506 485 72
Martin Hamner, Ekonomi- och IR-ansvarig, tel: 08-506 485 79
ASSA ABLOY AB (publ)
Box 70340, SE-107 23 Stockholm
Tel: 08-506 485 00, Fax: 08-506 485 85
Besöksadress: Klarabergsviadukten 90
Hela rapporten inklusive tabeller kan laddas ner
från medföljande länk:
från medföljande länk: